Na zasadnutí sa primátor mesta Miloš Meričko zaujímal aj o aktuálny stav
a výrobnú činnosť podnikov, ktoré zabezpečujú potravinový tovar, a to
nielen pre Humenčanov. O rokovaní krízového štábu v súvislosti s hrozbou
nového koronavírusu informoval Marián Škuba z tlačového referátu
mestského úradu.
"Výroba prebieha v normálnom režime, po zvýšených objednávkach sa
stav upokojil. Zamestnanci nabehli na pracovný systém, v ktorom sa
nestretávajú, na mysli mám oddelenia – od miesičov, pekárov, balenie,
expedície či vodičov. Výrobný program máme rovnaký, sú však pripravené
alternatívy," uviedol Tomko. V prípade výpadku zamestnancov bude firma podľa neho riešiť situáciu obmedzením výroby jemného pečiva. "Prejdeme
do režimu základných chlebov – napríklad pšenično-ražný, cereálny, plus
pečivo – rožky a sendviče, z jemného pečiva nejaká šatôčka. Základný
sortiment vieme zabezpečiť prakticky stále, problém nám môže spôsobiť
výpadok dopravy, lebo máme 30 liniek a 600 odberných miest. Ak by bolo
najhoršie, siahneme k vojakom i požiarnikom. Surovín máme dostatok,
suchármi zabezpečujeme celé Slovensko," konštatoval Tomko.
Predstaviteľ mäsokombinátu Althan, Richard Gavaľa, poznamenal, že aj
v týchto náročných dňoch si treba spraviť rebríček dôležitosti a
dodávanie potravín je pre obyvateľstvo na najvyššom mieste. Z jeho
pohľadu je najväčšou hrozbou prípadný neskorší nedostatok pracovníkov.
Spolumajiteľ spoločnosti GVP, ktorá zahŕňa sieť predajní s potravinami, Vladimír Vaško, naznačil viacero problémov. "Museli
sme obmedziť aj predajné hodiny, lebo ľudia nám už nevládzu. Nám
prichádzajú 'zhora' tabuľky, kde avizujeme stav zásob. Nie všetko je
ružové, lebo veľa potravín dovážajú kamióny z Talianska, Nemecka,
Holandska, Španielska či Poľska. Naháňame, čo sa dá. Viem, že kontroly
sú nutné, ale v aktuálnych časoch by nemuseli na našich pracovníkov
tlačiť doslova pre maličkosti," uviedol s tým, že trpezlivosť je potrebná z každej strany.